Viltspår

Viltspår

Nordiska Hund Värmland

VILTSPÅR - EN AKTIVITET SOM PASSAR ALLA

Samkväm i väntan på att spåren ska lägga sig.

Viltspår passar såväl ung som litet äldre och det gäller både hund och hundförare. Ett viltspår kan vara allt från ett spår i lättgången terräng till riktigt besvärlig natur, var vi lägger våra spår beror helt och hållet på ambitioner och förutsättningar.

Det är aldrig för tidigt att träna viltspår, enkla spår till valpen som bara är 12 veckor fungerar utmärkt. Det är heller aldrig för sent att börja med viltspår, den äldre hunden som kanske inte är fullt så rörlig längre brukar uppskatta viltspåren eftersom ett viltspår inte behöver vara fullt så fysiskt krävande. Det viktigaste är att vi ger hunden en arbetsuppgift, något som de flesta hundar gillar och mår bra av.

Ung eller äldre hund så är arbetet självständigt, det är hunden som bestämmer vilket i slutänden brukar resultera i ett stärkt självförtroende hos hunden - "Titta matte/husse, jag kan själv"

När vi har snö på marken är det spännande att se hur litet hunden använder ögonen när den spårar. Att lägga ett spår där frosten ligger och där vinden blåser litet lätt över spåret är spännande. Även om vi tycker att det är tydligt var spåret ligger så ska vi inte bli förvånade om hunden spårar en liten bit bredvid spåret, hundens bästa sinne är nosen och den väljer "doftkorridoren" i stället för det spår som vi så tydligt kan se.

 

Nattgamla spår där det har kommit litet nysnö sedan vi lade spåret är en utmaning både för förare och hund.

 

Vi ska aldrig underskatta våra hundar, de flesta hundar tycker faktiskt att spåret blir roligare om dom får litet utmaningar så vi ska hela tiden sträva efter att göra spåren svårare samtidigt som vi från stund till annan ska växla med riktigt lätta spår. Hunden ska aldrig veta vad som väntar.

Lycklig hund som har hittat sitt spårslut.

FÖR NÄRMARE INFORMATION, TRYCK PÅ KNAPPEN

Copyright @ All Rights Reserved