Hårda spår
Nordiska Hund Värmland

HÅRDA SPÅR ENLIGT HITT-METODEN

HITT metoden (Hydro Intensified Target Training).


Detta innebär helt enkelt att vi till en början använder vatten för att ge doften en liten "turboeffekt", tänk själva på hur mycket starkare dofterna är efter ett sommarregn. En bonus vi får när vi använder vatten är att vi ser spåret, hunden väljer som vanligt nosen före ögonen.


Träning på hårda spår ger ofta en mer spårnoga hund även vad det gäller vanliga spår.

Hårda Spår - HITT-spår


Att spåra på hårt underlag till exempel asfalt eller betong är svåra underlag för hunden.

Generellt kan man säga att ju hårdare underlaget är desto mindre doft binds i underlaget.

Enkelt - snabbt


Eftersom man till en början jobbar med väldigt korta liggtider och relativt korta spår så är det lätt att hitta både tid och plats för träning.


När ni tar bilen och hunden för att åka och handla ....... lägg ett spår på parkeringen innan ni går in i affären, när ni har handlat klart tar ni ut hunden och går spåret. Det tar 5 - 10 minuter att lägga spåret och ungefär lika lång tid att låta hunden spåra. Med andra ord kan man även med begränsad tid alltid hitta tillfälle att lägga spår.

En hund som inte är van att spåra eller en valp kan få ut väldigt mycket av träning på hårda spår, med detta vill vi ha sagt att alla hundar oavsett förkunskaper eller erfarenhet gynnas av denna typ av spår.


Till den ovana hunden lägger vi korta spår med relativt kort liggtid och utan vinklar, syftet är att lära hunden att gå med nosen i marken.
Copyright @ All Rights Reserved