Nosarbete
Nordiska Hund Värmland

EN STIMULERAD HUND ÄR OFTA EN HARMONISK HUND

NOSARBETE OCH VARFÖR DÅ


Vi är övertygade om att de flesta hundar gillar utmaningar och att dom också tycker om att arbeta. En del hundar arbetar helt enkelt för att dom tycker om att arbeta, andra hundar arbetar för att dom ser att matte/husse blir glada. Oavsett varför dom arbetar så hamnar vi i en cirkel där både hund och hundförare hamnar i en situation där bägge trivs.


Oavsett ålder och ras så brukar de flesta hundar hitta något i nosarbetet som dom trivs med. För den unga oerfarna hunden eller valpen får de första passen bli kravlösa med fokus på att alla ska ha roligt. Den äldre hunden som kanske inte är fullt så rörlig längre kommer anatgligen att snabbt finna sin uppgift då det inte är fysiken vi utmanar utan hjärnan och nosen.

NOSARBETE BJUDER PÅ MÅNGA MÖJLIGHETER


Det första sinnet valpen använder när den föds är doftsinnet, det är så valpen som fortfarande inget kan se hittar till maten. Oavsett hur domesticerade våra hundar har blivit så har dom fortfarande det genetiska arvet av att söka föda, detta kan vara mer eller mindre utpräglat hos olika individer men arvet finns där i större eller mindre mån.
Att träna nosarbete är något de flesta hundar tycker om, oavsett om man ägnar sig åt spår eller sök så brukar aktiveringen gynna de flesta inklusive hundföraren. Det trevliga med nosarbete är att ingen hund är för ung likaväl som ingen hund är för gammal. Valpen på 8 veckor lägger man enkla spår eller gömmor åt till hunden själv kommer på vad som förväntas. Den äldre hunden brukar inte ha några problem med att förstå arbetet, fördelen här är att även den hund som börjar bli mindre rörlig får en uppgift som stimulerar hjärnan. Man kan alltid anpassa arbetet till förutsättningarna för den hund man har.

( 2012 in Brooklyn, NYC )

Copyright @ All Rights Reserved