ID - spår

ID-hund, ID-sök och ID-spår

              Kärt barn har många namn

ID är ett begrepp som både missbrukas och ibland missförstås. I vår värld har alla dofter ett ID, med det menar vi att alla dofter är unika.

Olle luktar inte likadant som Pelle eftersom dom använder olika tvätt- medel och äter olika mat. Inte ens rådjuren som går i samma flock luktar identiskt, lägger vi sedan till andra dofter vi tränar sök och spår på så inser vi att det finns mängder av ID. Mariuana luktar olika beroende på varifrån det kommer, eucalyptus kan ha små skillnader i doft beroende på från vilken "batch" eller tillverkare hydrolatet kommer. Även om grunden i dofterna är desamma så finns det alltid skillnader som ger doften ett ID.

När det gäller ID så vill vi att hunden ska söka en specifik doft eller följa ett specifikt spår, vi skickar inte hunden på sök efter ett djur eller människa vilken som helst utan det är en specifik individ vi söker.

Vi vill med andra ord att hunden ska följa ett spår bland många andra eller söka en vittring bland många andra.

Ett ID-sök eller ID-spår startar om man har tur med en smeller, en smeller kan vara mössan från personen som är försvunnen eller päls från djuret som har kommit bort. Vad vi måste vara medvetna om och vara ödmjuka inför är att en smeller inte alltid luktar exakt som den försvunna individen, nedbrytningen och förändringen i doft startar omgående och med det sagt så menar vi också att den absolut bästa smellern är ett spår där vi vet att människan eller djuret senast sågs.

Att jobba med ID är både kul och utmanande. Det kan börja med ett sök där hunden går högt med nosen för att "vinda" in spåret, när hunden har hittat spåret blir det ID-spår i stället för ID-sök, hunden söker inte längre utan spårar i stället. När vi närmar oss djuret eller människan börjar hunden åter att vinda in doften och det blir därmed ett sök i stället för ett spår.

Träningen av en ID hund kan vara fantastiskt roligt och samtidigt väldigt utmanande. En duktig ID hund tar lång tid att träna, har man rätt material (en engagerad hundförare och en hund med rätt förutsättningar) brukar vi säga att träningen kan ta upp till ett år.

Detta gäller de hundar som ska jobba aktivt med ID-sök, vill man istället jobba med ID-sök som aktivering så ser man resultat hos hunden redan efter någon/några veckors träning.